Rouwzorg Waasland

Informatieve website rond rouwzorginitiatieven in het Waasland

Vanuit het Netwerk Palliatieve Zorg Waasland willen we rouwzorg bieden aan nabestaanden die een naaste verloren zijn. Onze opdracht laat ons toe om ernstig zieke patiënten en hun naasten in het Waasland te begeleiden tijdens de laatste fase van de ziekte en ook nog even na het overlijden. Er zijn in onze regio echter nog een aantal organisaties die elk op hun manier en ook op langere termijn rouwenden trachten te ondersteunen en te verbinden met elkaar. Een overzicht vindt u hieronder.


Vereniging voor Weduwen en Weduwnaars - afdeling Waasland biedt een plek waar weduwen en weduwnaars gezellig kunnen samen zijn tijdens een uitstap, een lekker etentje of een sportieve namiddag. Of je pas je geliefde hebt verloren of langere tijd geleden: hier kan je terecht voor een luisterend oor, een schouder voor steun, een lach en een traan. Aansluiten bij de vereniging is via betalend lidmaatschap.

Contact: ww.waasland.vzw@gmail.com

https://www.facebook.com/groups/ww.waasland.vzw/

https://www.ontmoeten.site/lidmaatschap-ww-waasland

In de Huizen van de Mens kan je terecht voor individuele gesprekken rond zingeving na het verlies van belangrijke personen. De rouwzorg gebeurt binnen een vrijzinning-humanistisch kader, maar iedereen kan er terecht voor gesprekken, ongeacht zijn of haar levensbeschouwing.

Via het project 'Sokken van de Olifant' kan materiaal uitgeleend worden aan ouders, begeleiders, leerkrachten, enz., waarmee ze kinderen in rouw kunnen ondersteunen.

In de regio Waasland kan je een Huis van de Mens vinden in Sint-Niklaas, Stationsplein 22.

Contact: 03/777.20.87, www.demens/nu/contact of https://www.facebook.com/huisvandemenssintniklaas/

Vzw Contempo is een socio-culturele vereniging die zich wil inzetten om mensen, geconfronteerd met partnerverlies, op te vangen, te ondersteunen en te begeleiden in hun rouwproces. Daarom wil ze de mogelijkheid bieden om lotgenoten te ontmoeten. Daarenboven wil ze, door het uibouwen van een spiritueel, cultureel en sociaal programma, mensen de kans bieden zich aan te passen aan hun nieuwe levenssituatie. De VZW organiseert onder meer informatieve rouwsessies en ontmoetingsmomenten (uitstappen, quiz, wandelingen, thema-avonden met sprekers).

Contactpersoon Sint-Niklaas: Greet Beirens (0473/33.68.54, 03/776. 09. 65 of greetbeirens@hotmail.com). Er zijn eveneens contactpersonen in Stekene (03/779.71.72), Zwijndrecht (03/252.66.16), en Vrasene (03/775.52.81). www.vzwcontempo.be

Ferm is een netwerk, gedragen door vrouwen, dat tracht te verbinden met en te zorgen voor elkaar. Één van hun initiatieven behelst het steunen van mensen in rouw door het organiseren van activiteiten rond troost. Via hun website zijn hulpmiddelen terug te vinden, alsook de locaties van hun troostplekken in het Waasland: https://www.samenferm.be/netwerk/planttroost



Vzw Missing You biedt rouwzorg aan kinderen, jongeren en jongvolwassenen (tot 30 jaar) die geconfronteerd worden met verlies. Via ontmoetingsmomenten, rouwkampen en praatgroepen onder lotgenoten, trachten ze de gepaste ruimte en steun voor deze doelgroepen te bieden. In de regio Waasland vinden rouwzorg praatgroepen plaats in de lokalen van het Huis van de Mens. Meer informatie op www.missingyou.be

De zelfhulpgroep 'Ouders van een Overleden Kind' (O.V.O.K.) wil ouders die een kind verliezen een helpende hand reiken en bijstaan in de verwerking van het immense verdriet. De vereniging bestaat uit vrijwilligers die ook lotgenoten zijn en uit ervaring weten wat het verlies van een kind betekent. Je kan bij O.V.O.K. terecht voor individueel contact, verschillende praatgroepen, een jaarlijkse landelijke dag, driemaandelijks tijdschrift 't Vergeet-mij-nietje en andere activiteiten rond welbepaalde thema's.

De praatgroepen Waas en Dender vinden maandelijks plaats in Belsele. Hiervoor kan u contact opnemen met Carine Breynaert (0495/85.36.33 of belsele@ovok.be ). Meer informatie op www.ovok.be.


Rouw- en verliescafé Vlaanderen wil een ontmoetingsplaats bieden waar mensen die rouwen elkaar ongedwongen kunnen ontmoeten. Tijdens de rouw- en verliescafés wordt een spreker uitgenodigd die een uiteenzetting geeft rond een bepaald thema. In de regio Waasland vinden deze ontmoetingen plaats in Temse. Meer informatie op www.rouwenverliescafevlaanderen.be.


Vanuit de christelijke geloofsgemeenschap Sint-Jozef, Tereken, Sint-Niklaas is een groep vrijwilligers die rouwenden tracht te ondersteunen.

Ze richten zich naar families die afscheid namen van een familielid

in de Sint-Jozefkerk van Tereken en bieden een luisterend oor aan wie dit graag wil.

Enkele keren per jaar worden momenten gecreëerd en gaan de vrijwilligers langs:

· Zo brengen ze een troostdoosje enkele maanden na het overlijden.

· 1 jaar na de datum van het overlijden bezorgen ze een kaartje aan huis.

· Ze nodigen de families die het voorbije jaar afscheid namen,

persoonlijk uit voor de gedachtenisviering op Allerheiligen.

· Jaarlijks, eind januari, verzorgen ze een herinneringsviering voor ouders en familie die een kind hebben verloren, ongeacht welke leeftijd.

Wil je contact opnemen dan kan dat via

Christel Van Kerchove: vkchristel@hotmail.com

Lieve Van Driessen: lieve.vandriessen@telenet.be

of via de website van onze geloofsgemeenschap: www.sintjozeftereken.be

Remembr is een online platform waarop je een herdenkingspagina kan aanmaken voor een persoon die overleden is en waarop herinneringen kunnen gedeeld worden.

https://remembr.com/




Bij Réveil kan je een verhaal, een anekdote, een gedicht, een brief of korte boodschap insturen over of voor je overleden naaste. Die wordt dan bewaard in de Verhalenbank op de website van Réveil. De mooiste teksten worden jaarlijks gepubliceerd in het Réveil verhalenboek. Meer informatie is te vinden op https://www.reveil.org


Postkantoor 00/00/00 is een postkantoor voor brieven aan overleden mensen. Het postkantoor werd geopend als hou-vast in donkere dagen. Het wil mensen op verhaal brengen, door te schrijven over de dood heen. Handgeschreven brieven naar overledenen. Uit elke brief wordt een citaat anoniem op de website gepubliceerd. Later worden deze citaten gebundeld in een uitgave. Een aantal illustratrices en beeldend kunstenaars hertekenen de inhoud van de brief met potlood en een afdruk daarvan wordt naar de briefschrijver gestuurd als antwoord vanuit het postkantoor.

Voor meer informatie: www.postkantoor.org

Ondersteuning voor nabestaanden.

Heeft u behoefte aan rouwzorg, maar weet u niet goed wat, neem dan contact op via info@rouwzorgwaasland of 03/776 29 97. We bekijken het samen.


Ondersteuning binnen scholen. Het Netwerk Palliatieve Zorg Waasland stelde drie rouwkoffers samen die materiaal bevatten ter ondersteuning van respectievelijk kleuters, lagere schoolkinderen en jongeren die te maken hebben met een overlijden in hun naaste omgeving. Het materiaal kan in klasverband gebruikt worden. Voor meer informatie over de inhoud en de ontleningsvoorwaarden : info@npzw.be of 03/776 29 97


Op stap na verlies - wandelingen voor nabestaanden. Enkele vrijwilligers van het Netwerk Palliatieve Zorg Waasland, organiseren maandelijks een wandeling voor de nabestaanden van de patiënten die door de thuiszorgequipe begeleid werden. In samenwerking met Rouw- en verliescafé Vlaanderen zijn er wandelingen waarop je met lotgenoten in contact kan komen. Meer informatie vindt u op deze link.