Webversie
Logo
december 2022
Webversie
Nieuwsbrief afdeling Medische Microbiologie UMC Utrecht
In deze nieuwsbrief
>
>
>
>
>
Nieuwjaarswens
Beste collega,
 
2022 loopt langzaam naar het eind. Een jaar waarin we aanvankelijk nog veel extra activiteiten hadden ten gevolge van de pandemie. In het laboratorium waren we nog altijd druk met de bepalingen in het kader van patiëntenzorg en voor de medewerkers. Daarnaast was er ook veel vraag naar onze expertise bij de advisering voor individuele patiënten, voor medewerkers en beleidsmatig. 
Op dit moment is er door vaccinaties en infecties sprake van brede immuniteit in de bevolking en zijn we gelukkig in een rustiger fase gekomen. Nu het stof langzaam optrekt worden de lange termijn effecten van de pandemie steeds duidelijker zichtbaar. Het belangrijkste effect wat we nu merken is dat er gedurende het gehele jaar veel meer patiënten worden opgenomen met verschijnselen van een luchtweginfectie dan wat we gewend waren. Dat maakt dat er structureel meer vraag is naar diagnostiek voor virale verwekkers en vaak is deze vraag urgent omdat er een indicatie voor isolatie aan gekoppeld is. De verwachting is dat dit de komende jaren zo zal blijven en het is een uitdaging om te zorgen dat we dit zo goed mogelijk inregelen zodat het niet leidt tot verstoring van de patiëntenzorg. Dit vraagt om nog nauwer met de andere specialismen samen te werken zodat we de hele keten optimaal bedienen.
Hoewel deze toegenomen vraag een uitdaging vormt is het ook een hele mooie kans om onze dienstverlening op een hoger niveau te tillen. Ik zie daarom uit naar nieuwe jaar en wens jullie daarin veel geluk en gezondheid toe.
 
Met warme groet,
Jan Kluijtmans, afdelingshoofd MMB
Openingstijden afdeling Medische Microbiologie tijdens de feestdagen
Omdat dit jaar de feestdagen deels in het weekend vallen zijn er vrijwel geen wijzigingen in de openingstijden van het loket van de Medische Microbiologie. Het loket voor respiratoire sneldiagnostiek (loket 22a) is open volgens reguliere werktijden. Zie voor de reguliere openingstijden onze website

In onderstaande tabel een overzicht van de openingstijden van loket 22 (monsterontvangst MMB) tijdens de feestdagen.
Dag en datumLoket 22
Eerste kerstdag: zondag 25 december8:00-11:00u
Tweede kerstdag: maandag 26 december8:00-11:00u
Eerste nieuwjaarsdag: zondag 1 januari8:00-11:00u

Deze tabel wordt komende weken tijdelijk op de homepage van onze website geplaatst.

Afwijkende openingstijden coronatestlocatie voor personeel en patiënten UMC Utrecht: De coronatestlocatie is op Eerste Kerstdag gesloten, op Tweede Kerstdag open van 9:00-11:30u en op 1 januari beperkt open (10:30-11:30u).
Afname bacteriële kweken in Sigma Transwab per 1 januari 2023
Sinds één jaar wordt voor alle bacteriële, gist- en schimmelkweek uitstrijken (inclusief anaerobe kweken, SDD, VRE, BRMO kweken en MRSA kweek en sneltest/PCR) één soort wattenstok gebruikt: de Sigma Transwab (zie afbeelding paarse dop). Vanaf 1-1-2023 is het niet langer mogelijk voor deze bepalingen andere wattenstokken dan de Sigma Transwab in te zenden. 
 
Kweken die niet met de Sigma Transwab zijn afgenomen, zullen vanaf 1-1-2023 niet meer worden verwerkt. Als uitslag wordt in die gevallen gerapporteerd: 'Het ingestuurde materiaal is helaas ongeschikt voor het aangevraagde onderzoek'. De Sigma Transwab is te bestellen onder artikelnummer 5600121 of SAP nummer 3025882.

Voor virale diagnostiek op uitstrijken wordt ongewijzigd gebruik gemaakt van een wattenstok (flocked swab of wattenstaaf) in UTM (zie afbeelding rode dop). Voor genitale SOA (chlamydia en gonorrhoe) diagnostiek middels PCR wordt ongewijzigd een afnameset genitale uitstrijk gebruikt (buis met gele dop). Voor gonorrhoekweek s.v.p. een wattenstok met charcoalmedium (oranje dop) insturen.

Voor aanvragers is meer informatie (met plaatjes ter visuele ondersteuning) beschikbaar: op Zenya, en in onze brief.
Gebruik cefalosporines bij Citrobacter species
Eén van de manieren waardoor Gramnegatieve bacteriën resistent zijn (of snel kunnen worden) voor cefalosporines is via het AmpC mechanisme. Bij bacteriën met AmpC enzymen blokkeren we deze groep antibiotica op het rapport en voegen we een opmerking toe dat infecties met deze verwekkers niet met cefalosporines behandeld kunnen worden.

Tot nu toe deden we dit voor alle Citrobacter spp. Uit onderzoek blijkt echter dat er ook bacteriën uit de Citrobacter spp. groep zijn die géén AmpC enzymen hebben (C. farmeriC. amalonaticusC. sedlakiiC. rodentium, C. koseri (C. diversus), C. gilleni). Het blokkeren van cefalosporines bij deze specifieke verwekkers zorgt voor onnodig breedspectrum antibioticagebruik en selectie van antibioticaresistentie. Daarom is er besloten om vanaf heden:
1) bij de Citrobacter spp. zonder AmpC enzymen de cefalosporines niet meer te blokkeren;
2) de opmerking dat niet met cefalosporines behandeld kan worden weg te laten.
Malaria diagnostiek: altijd CITO
Acute malaria infecties worden veroorzaakt door een steek met een met malaria geïnfecteerde mug. Met de steek worden malariaparasieten (Plasmodium spp.) overgebracht in het bloed. Deze parasieten komen niet in Nederland voor maar wel in veel andere delen van de wereld. Daarom moet bij mensen die terugkomen uit gebieden waar malaria voorkomt en die koorts ontwikkelen altijd gedacht worden aan malaria.

Met name P. falciparum en P. knowlesi kunnen in korte tijd voor ernstige ziekte zorgen met in sommige gevallen een fatale afloop als de infectie niet op tijd behandeld wordt. Om die reden is diagnostiek naar malaria altijd CITO: bij insturen materiaal ALTIJD contact opnemen met de dienstdoende arts-microbioloog (sein 74339) of via de telefooncentrale buiten kantoortijden.
 
Voor meer informatie raadpleeg onze website.
Redactie
András Spaan, Greet Boland, Jolanda van Rij

Reacties
Reacties kun je mailen naar secretariaatalgemeenMMB@umcutrecht.nl
 
Social Media
> Facebook
> Instagram

Nieuwsbrief
> Afmelden nieuwsbrief
> Gegevens wijzigen
UMC Utrecht ©2022