ראשי ערי פורום ה-15: נושא איכות התכנון על סדר היום הציבורי

ברקע צעדי ממשלת ישראל לקידום מאסיבי של היצע יחידות הדיור, פורום ה-15 פרסם מסמך המבהיר כי לדעת חברי הפורום, תכנון צפוף לא חייב להיות חזרתי וירוד • איתן אטיה: "האדריכלים היום עושים 'גזור והדבק'. כל השכונות בארץ נראות אותו דבר" • עינת קליש-רותם: "לקבל שכפול של אלפי יח"ד ובסוף לדעת שאנחנו מייצרים את הסלאמס של המחר, זה משהו שלא אוכל לחתום עליו"

ראש עיריית תל אביב־יפו, רון חולדאי / צילום: איל יצהר
ראש עיריית תל אביב־יפו, רון חולדאי / צילום: איל יצהר

פורום ערי ה-15 פרסום אתמול (ד') מסמך "אמנת איכות אדריכלית ותכנונית", שאינו נחתם עדיין. לנוכח צעדי ממשלת ישראל לקידום מאסיבי של היצע יחידות הדיור מדובר בצעד כמעט מהפכני. המסר העולה מהמסמך הוא כמעט רדיקלי: תכנון צפוף לא חייב להיות חזרתי וירוד. הפורום הכריז על צעדים אופרטיביים לקידום תכנון יותר איכותי בערים החברות בו.

איתן אטיה, מנכ"ל פורום ה-15, נרגש מאד מפרסום האמנה, ומסביר על המוטיבציה להכנתה: "המסמך הזה הוא לא רק הצהרת כוונות. רון חולדאי כיוון כאן שתהיה פה תוכנית עבודה מפורטת והחלטה אישית של כל ראשי הערים להכניס את עקרונות המסמך לתוכנית העבודה. זה מתווה וחוזה שכולל אבני דרך ויעדים וגם הקצאה תקציבית לצורך העניין".

האדריכל אודי כסיף (טיילת ת"א, מרכז הספורט והפנאי רמז ארלוזרוב, חידוש בית אריאלה), שהיה אחראי מטעם התאחדות האדריכלים על גיבוש המסמך מוסיף: "המדינה, משרדי הממשלה השונים, הרשויות, לא מבינים שכדאי להקדיש זמן לתכנון, בצורה שפויה הגיונית. אנחנו הולכים וממחזרים רעיונות תכנוניים מלפני 50 שנים ומכסים את הערים שלנו בטיפוסי בניינים גנריים.

"אנחנו רוצים לומר: אם נמשיך לדבר על תפוקות ויחידות דיור. לא נרצה לחיות פה. החיים פה יהיו בלתי נסבלים. אנחנו דורשים שתושקע מחשבה יצירתית ואחראית. לפי תקציב המדינה להייטק יש תמיכה של מיליונים, לקולנוע הישראלי יש תמיכה של 100 מיליון שקל בשנה, אבל, לתכנון יש לך אפס. מה שקרה שלשום זה נקודת מפנה".

"האדריכלים היום עושים 'גזור והדבק'"

ואיך זה ייעשה בפועל? איתן אטיה: "העיריות יהיו חייבות למנות פרויקטור שיהיה אחראי על האיכות האדריכלית בעיר. מן הסתם זה יהיה אדריכל העיר. מעבר לזה, הם יצטרכו להקציב יותר גדול לתכנון. מתכנון שכונות, דרך מרחב ציבורי ועד התחדשות עירונית.

"התקציבים לטובת התכנון יגדלו חד-משמעית. מכיוון שמה שהיום מוקצה לטובת התכנון הוא בסך אחוז אחד מתקציב הפרויקט, המכרז שעושים היום לצורך בחירת מתכננים קובע כי הזוכה הוא מי שנותן את המחיר הכי נמוך. זה יפסק. אנחנו ניתן משקל יותר גדול לאיכות האדריכלית מאשר למחיר שהמתכנן מציע כדי שלא יקרה מה שקורה היום. האדריכלים היום עושים 'גזור והדבק'. כל השכונות בארץ נראות אותו דבר. אין שום מניעה מבחינה מכרזית שלאיכות האדריכלית יהיה משקל רב יותר".

האדריכל כסיף לא מכחיש שגם התכנון הקלוקל היום, כולל מתחמי ההתחדשות העירונית המשוכפלים והשכונות הותמ"ליות, נעשה ע"י אדריכלים ומתכנני ערים מדופלמים, אך הוא תולה זאת בשיטה: "אנחנו לא מבקשים להחליף את האדריכלים, אבל מבקשים שיתנו לנו זמן לעבוד. שיפסיקו לצפות לתוצרים הממוחזרים האלה. ראשי הערים הודו בכינוס שלשום שהם נדרשים, בעיקר מתוקף הסכמי הגג, לייצר בנייה של יחידות דיור בלחצים מטורפים. אנחנו צריכים לחשוב אחרת על המגורים שלנו. לאף אדריכל אין כח לעמוד לבדו בפרץ הזה".

רון חולדאי, ראש עיריית תל אביב-יפו ויו״ר פורום ה-15: "ציפוף הבינוי חייב להיעשות בצורה איכותית, כך שתושבות ותושבי ישראל יזכו לחיות בערים אשר תוכלנה לספק את צרכי התעסוקה, החינוך, הבריאות, התרבות, והפנאי שלהם. מבחינה כלכלית, השקעה בתכנון איכותי גם תביא לחיסכון בעלויות הגבוהות, הנובעות כתוצאה מתכנון באיכות ירודה".

עינת קליש-רותם, ראש עיריית חיפה, מוסיפה: "לקבל שכפול של אלפי יח״ד ובסוף לדעת שאנחנו מייצרים את הסלאמס של המחר, זה משהו שלא אוכל לחתום עליו. אנחנו עובדים מאוד קשה במינהל ההנדסה על מנת לקדם תכנון שייצר איכות חיים גבוהה לתושבים".