Beverholen in beeld met sonar en LIDAR


25 september 2023

Als dijkbeheerder kom je soms verrassingen tegen in en langs onze dijken, zoals bever- of dassenholen. Maar of het gaat om een klein holletje of een uitgebreid gangenstelsel diep onder de grond, dat is meestal een raadsel. Zelfs voor onze bever- en dassenspecialisten is het een uitdaging! Bij beverholen is de uitdaging nog groter omdat de ingangen meestal onder water zitten. In waterschapsland zoeken we druk naar slimme methoden om bever- en dassenholen op te sporen en in kaart te brengen. We volgen alle ontwikkelingen op de voet en soms organiseren we zelf veldproeven met nieuwe technologieën. Zo speurden we onlangs onze oevers af met een sonarbootje om ingangen van beverholen onder water te vinden.

Speuren naar bever- en dassenholen met innovatieve technologieën

Traditionele, visuele inspecties, zoals snorkelen en dijkcontroles, blijven van groot belang, maar we zoeken ook naar technische hulpmiddelen om ons te helpen bever- en dassenholen op te sporen. Helaas is er nog niet één methode die helemaal ‘waterdicht’ is. We proberen verschillende methoden uit en de meest belovende ontwikkelen we verder.

Sonarbootje

Zo hebben we onlangs oevers laten afspeuren met een sonarbootje om ingangen van beverholen onder water op te speuren. Sonar is een techniek die gebruikmaakt van geluidsgolven om onder water voorwerpen te detecteren. Het vinden van beverholen met sonarbeelden blijkt nog lastig, omdat de Sonar beelden moeilijk te interpreteren zijn. Binnenkort testen we de methode op nog meer locaties uit om de mogelijkheden en beperkingen goed te onderzoeken.

LIDAR en cameratoezicht

Om de omvang van ondergrondse holen te kunnen inschatten, hebben we twee beverholen laten inmeten met LIDAR en hebben we twee verlaten dassenholen met een cameraatje op een klein rupsvoertuigje van binnen bekeken. LIDAR maakt gebruik van lichtflitsjes om nauwkeurige driedimensionale kaarten van de omgeving te maken, terwijl de camera's ons een uniek inkijkje geven in de geheime wereld van deze dieren. Deze technologieën helpen ons beter te begrijpen hoe diep de holen zijn en of ze een bedreiging vormen voor de stevigheid van onze dijken.

De opkomst van de bever en das in Nederland: een zegen en uitdaging

De bever is na een eeuw uitgestorven te zijn geweest en herintroductie eind jaren tachtig met een flinke opmars bezig. Dat is goed nieuws voor de Nederlandse natuur maar kan, omdat we daar nog niet voldoende op zijn voorbereid, ook tot problemen leiden. Bijvoorbeeld als het gaat om graverij in onze dijken maar ook de oevers van onze sloten en beken. Daarnaast is de das, na bijna uitgestorven te zijn geweest in Nederland, ook met een opmars bezig. Soms kiest de das, al of niet gedwongen door verkleining van zijn leefgebied, ook voor het graven van holen in dijken. Als dierlijke graverij leidt tot problemen dan grijpen we als Aa en Maas in binnen de mogelijkheden die er zijn. Maar het begint met het vinden van holen en het inschatten van de grootte van het ondergrondse holenstelsels.

Elke week ons laatste nieuws in je mailbox?

Abonneer je nu gratis op onze nieuwsservice(opent in nieuw venster)