Debat

Fem organisationer til EU-politikerne: Det er nu, I skal beskytte verdens skove

Europa-Parlamentet stemmer om EU's kommende lov mod afskovning. Det er afgørende, at loven bliver så omfattende som muligt, mener fem organisationer.

I Amazonas slog antallet af skovbrande endnu en tragisk rekord i august med flere brande, end vi har set de seneste 25 år, skriver Anne-Sofie Sadolin Henningsen, Stefan Thorsell m.fl. På fotoet ses skovrydning i lige netop Amazonas.
I Amazonas slog antallet af skovbrande endnu en tragisk rekord i august med flere brande, end vi har set de seneste 25 år, skriver Anne-Sofie Sadolin Henningsen, Stefan Thorsell m.fl. På fotoet ses skovrydning i lige netop Amazonas.Foto: Bruno Kelly/Reuters/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Europa-Parlamentet stemmer 13. september om EU's kommende lov mod afskovning.  

Afsenderne

Anne-Sofie Sadolin Henningsen, Verdens Skove

Stefan Thorsell, International Work Group for Indigenous Affairs

Kristine Clement, Greenpeace

Jacob Bjelskov Jørgensen, Nyt Europa

Sofie Tind Nielsen, WWF Verdensnaturfonden.

Vi opfordrer de danske europaparlamentarikere til at arbejde for en ambitiøs lov mod afskovning i EU. Denne lov kan være med til at sikre, at Europas efterspørgsel på eksempelvis soja ikke forårsager afskovning i Sydamerika. Den kan også være med til at lette presset på Europas egne skove. 

En lov, der sikrer, at varer, der importeres og eksporteres til og fra EU, ikke har forårsaget afskovning, er en mulighed for at skabe positive forandringer for klimaet og for biodiversiteten i hele verden. Et stort flertal af danskerne (87 procent) bakker også op og vil have strengere EU-krav til produkter, der bidrager til skovrydning. 

Europaparlamentarikere må tage ansvar for skovene 

Vores repræsentanter i Europa-Parlamentet kan være med til at sikre, at afskovningsfrie produkter bliver en realitet.  

Vi opfordrer derfor de danske europaparlamentarikere til at stemme for, at Parlamentets position på loven mod afskovning kommer til at indeholde: 

Beskyttelse af så mange typer økosystemer som muligt og ikke udelukkende skov og krav til majs, gummi og alle typer kød udover soja, palmeolie, oksekød, kaffe, kakao, tømmer og læder. Respekt og sikring af de internationale menneskerettigheder og oprindelige folks rettigheder. Og slutteligt krav til banker og finansielle institutioner om at sikre, at de ikke finansierer skovødelæggelser.

Selvom skovdækket i Europa er øget med ni procent siden 1990, har skovene ikke fået det bedre. I 2021 slog den europæiske revisionsret fast, at 54 procent af alle Europas skove var i svækket tilstand, og 31 procent var i decideret dårlig tilstand.  

Og det er ikke kun skovene i Europa, der har brug for vores hjælp. I Amazonas slog antallet af skovbrande endnu en tragisk rekord i august med flere brande, end vi har set de seneste 25 år.  

Dét på et tidspunkt, hvor vi allerede har mistet omkring 17 procent af Amazonas. Mange forskere mener, at hvis 20 procent forsvinder, kan Amazonas sandsynligvis ikke opretholde sig selv som regnskov, men kan risikere at ende som en tør savanne. Og Amazonas er ikke alene. Verdenen over lider skovene under afskovning, og EU er medvirkende til dette.

Læs også

Behov for bedre beskyttelse af skovene og deres folk 

Skovene i og udenfor Europa er en stærk allieret i kampen for at begrænse klimaforandringerne og bremse biodiversitetskrisen.  

Vi bliver nødt til at tænke i løsninger, der ikke forværrer andre kriser. Og som heller ikke sker på bekostning af skovene. Vores forbrug i EU skal ikke være årsag til afskovning globalt

Verdens Skove, International Work Group for Indigenous Affairs, Greenpeace, Nyt Europa og WWF Verdensnaturfonden

Derfor skal vi passe på skovene og sikre deres bevarelse. Vi har de seneste år set, at brugen af biomasse er øget, samt at landbrugsområder er ekspanderet på bekostning af naturen og dem, der lever i skoven.  

I mange lande bliver de oprindelige folk forfulgt og betaler den ultimative pris for at beskytte deres territorier. Uden skoven mister de ikke kun deres levebrød, men også deres kulturelle eksistensgrundlag. EU er medvirkende til dette.  

Det vil selvsagt være katastrofalt, hvis man tyer til at øge denne tendens som en misforstået løsning på energikrisen og fødevareforsyningskrisen.  

Det er nemlig ikke reelle løsninger, men kortsigtede lappeløsninger, der vil forværre både klimakrisen og biodiversitetskrisen på én gang.  

Vi bliver nødt til at tænke i løsninger, der ikke forværrer andre kriser. Og som heller ikke sker på bekostning af skovene. Vores forbrug i EU skal ikke være årsag til afskovning globalt.  

De danske europaparlamentarikere kan hjælpe med at beskytte skovene ved at støtte Europa-Parlamentets miljøudvalgs ændringsforslag til loven.

De kan dermed være med til at sikre, at Europa-Parlamentet har et ambitiøst udgangspunkt inden de videre forhandlingerne med Ministerrådet senere på året.  

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anne-Sofie Sadolin Henningsen

Kandidat til Europa-Parlamentet (R), rådgiver, Verdens Skove
cand.scient.

Stefan Thorsell

Klimarådgiver, International Work Group for Indigenous Affairs
MSc Humanitarian Action

Kristine Clement

Kampagneleder for landbrug og skov, Greenpeace
Kandidat i kommunikation og internationale udviklingsstudier fra RUC

0:000:00