Gezondheidszorg aan justitiabelen

Mensen die in een justitiële inrichting verblijven (justitiabelen) kunnen te maken krijgen met gezondheidsklachten. Het uitgangspunt van DJI is dat de zorg die voor deze klachten geboden wordt, gelijkwaardig is aan de zorg buiten de muren van de inrichting.

Hierbij wordt altijd gekeken of het mogelijk is te wachten met de behandeling tot na de detentie. DJI levert dus alleen zorg die niet uitstelbaar is.

DJI volgt hierbij het basispakket van de Zorgverzekeringswet. Een uitzondering is zorg die niet onder het basispakket valt, maar op dat moment toch noodzakelijk is.

Zorgverzekeringswet en het opschorten van de zorgverzekering

De zorgverzekering moet tijdens detentie opgeschort worden, waardoor justitiabelen geen aanspraak kunnen maken op de Zorgverzekeringswet (Zvw). De justitiabele moet zelf de zorgverzekering stopzetten.

Mondzorg

De verpleegkundige kan een justitiabele aanmelden voor een afspraak bij de tandarts, die meestal iedere week beschikbaar is. Het gaat dan om noodzakelijke en niet uitstelbare zorg, uitgevoerd op eenzelfde manier als buiten de instelling gebeurt. Deze zorg is niet gericht op sanering van het gebit, maar op pijnbestrijding en behandeling met eenvoudige en doelmatige middelen.

Bij jongeren kan ook preventieve mondzorg ingezet worden als de tandarts dat noodzakelijk vindt.

Voor meer informatie over mondzorg zie het Vademecum pagina 18/19.

Brillen/contactlenzen

Voor elke justitiabele kan er één bril per drie kalenderjaren worden aangeschaft. De medische dienst kan de justitiabele naar een opticien verwijzen, indien de justitabele voldoet aan de gestelde voorwaarden. Een justitiabele die contactlenzen draagt, kan deze laten vervangen. De justitiabele dient zijn lenzenvoorschrift van vóór het verblijf in de justitiële inrichting te overleggen en er mag geen verandering in gezichtsscherpte zijn opgetreden. Bij elke verandering wordt een bril aangemeten. Contactlenzen kunnen wel worden aangemeten en verstrekt op indicatie van een medisch specialist.

Voor meer informatie over gezichtshulpmiddelen zie het Vademecum pagina 14 en 15.

Fysiotherapie

Als het nodig is worden zorgverleners, zoals een fysiotherapeut ingeschakeld. Vanaf de 14e behandeling wordt fysiotherapie alleen vergoed indien een machtiging op voorhand is afgegeven (zie het machtigingsformulier fysiotherapie). De justitieel geneeskundige beoordeelt of extra behandelingen nodig zijn. Haar/zijn bevindingen worden genoteerd in het medisch dossier.

Voor meer informatie over fysiotherapie zie het Vademecum pagina 10.

Medisch vervoer

De Dienst Vervoer en Ondersteuning (DV&O) biedt faciliteiten voor specifiek vervoer van justitiabelen naar bijvoorbeeld een ziekenhuis. Voor meer informatie over DV&O zie Dienst Vervoer en Ondersteuning.

Inkoop somatische zorg 

De afdeling somatische zorg (onderdeel van de divisie Forensische Zorg en Justitiële Jeugdinrichtingen) is verantwoordelijk voor alle dienstverlening aan de rijksinrichtingen op gebied van somatische zorg die door zorgaanbieders wordt geleverd. Deze afdeling koopt zorg (zoals huisartsenzorg of fysiotherapie) in. Het volledige proces van aanbesteden tot en met factuurafhandeling is hier georganiseerd. Alle relevante documenten (zoals Vademecum 2024, factuurvereisten en machtigingsformulieren aanvragen) voor dit proces staan op deze pagina.