- Påminnelse om viktigheten av å skape trygge rom for barn

En av jenteskolene som har fått bygge fotballbane gjennom NFFs prosjekt i Jordan fikk besøk av Kongeparet tirsdag.

Kongeparet på Jordan-besøk

Kong Harald og Dronning Sonja på besøk i Jordan. | Foto: Benedicte Watne Olsen/NFF

Tirsdag var det storfint besøk på en av jenteskolene som har fått bygge fotballbane gjennom NFFs prosjekt i Jordan, nærmere bestemt Nusaibah bint Ka’ab-skolen i byen Salt.

Kong Harald og Dronning Sonja var nemlig på besøk, der Kongeparet ble tatt imot ved skolen av utenriksminister Ine Eriksen Søreide, Jordans utdanningsminister Tayseer Al-Nuaeme, NFFs honorære president, Per Ravn Omdal, og president for det jordanske fotballforbundet, prins Ali bin Hussein. Til stede var også den tidligere norske landslagskeeperen Ingrid Hjelmseth og to jordanske kvinnelige landslagsspillere i fotball.

- Vi hadde gleden av å se syriske og jordanske jenter spille fotball sammen i Salt. Energien og selvtilliten vi så hos barna, viste virkningen som aktiviteter som disse kan ha - en innvirkning som går langt utover fotball. Det var en påminnelse om viktigheten av å skape trygge rom for barn, og å gi jenter mulighet til å vise lederskap og ha det moro - uavhengig av deres opprinnelse, sier Dronning Sonja i en uttalelse til Kongehuset.no.

- Vi setter stor pris på at Kongeparet tok seg tid til å besøke en av de 18 banene NFF har bygget i Jordan som et ledd i integreringen av syriske flyktninger gjennom utdanning og fotball. Dette prosjektet er en del av NFFs store internasjonale engasjement for utdanning av kvinnelige trenere og styrke jenters deltakelse i fotball. Dette gjør vi i dag i tilsammen 15 land i Midtøsten, Nord-Afrika og på Balkan, sier Anders Hasselgård, seksjonsleder for internasjonalt samfunnsansvar i NFF. 

Les mer om NFFs prosjekter i Jordan nederst i saken!

Saken fortsetter under bildeserien.

Integrert 134 000 syriske elever

Utdanningsminister Søreide ønsket velkommen under besøket og fortalte om hvordan Jordan har lykkes med å integrere 134 000 syriske elever i jordansk offentlig skole, mens Per Ravn Omdal fortalte kongeparet om NFFs mangeårige engasjement for syriske flyktninger i Jordan, og prins Ali om samarbeidet med det jordanske fotballforbundet og hans egen organisasjon Asian Football Development Program.

- Jeg tar dette som et tegn at det blir verdsatt det NFF gjør. Vi har fått veldig mange lovord fra alle hold, både av dette programmet og det som skjer ellers, sier Omdal.

- I Jordan hadde vi ikke fått så gode resultater hvis vi ikke hadde så gode relasjoner til Prins Ali og det jordandske fotballforbundet. Bak oss har vi også UD og ambassaden, som er fantastisk ivrige og entusiastiske, og ikke minst ser de betydningen av det å bruke fotball som en del av den sosiale forbedringen i samfunnet. Og det er det viktigste for oss, fortsetter han.

- Bedre integrering kan man ikke få

På talerstolen snakket Prins Ali bin Hussein også om hvordan de har brukt fotballen til å styrke jenter og kvinners posisjon, utdanningsminister Abdelsalam Mohammad Al-Shunag fortalte om hvordan jordanske skoler har tatt i mot de syriske elevene, og rektor Aisha Al-Jahaleen om blant annet fotballens betydning for lokalmiljøet.

- Integrasjonen her har vært vellykket. Måten jordanderne har mottatt sine syriske naboer på, med integrering og omfavnet de, og har felles aktiviteter: Bedre integrering kan man ikke få, mener Per Ravn Omdal.

Kongeparet snakket med to av elevene som spiller fotball på banen, og var deretter tilskuere da de norske og jordanske landslagsspillerne deltok på hvert sitt lag i en vennskapelig fotballkamp med syriske og jordanske jenter på blandede lag.

- Vi er veldig glade. Vi spiller sammen og det skaper en god stemning og spenning for alle sammen, sier de to jentene.

Kampen symboliserte arbeidet for likestilling og likeverd i og utenfor fotballen, med landslagspillerne som rollemodeller, men også idrettens rolle i integrering av syriske barn i jordanske lokalsamfunn. 

- Veldig viktig for jenter å spille fotball

NFFs arbeid i Jordan er todelt - et av prosjektene har fokus på syriske flyktninger i Jordan, der målet er å dempe spenninger mellom syriske flykninger og lokalbefolkning i Jordan ved å gi syriske flyktningbarn en aktiv hverdag, samt en positiv interaksjon med jordanske barn.

I tillegg driver NFF et utdanningsprogram i Midt-Østen og Nord-Afrika med formål om å styrke kvinners og jenters rett og reelle mulighet til utdannelse og deltakelse i fotballen. Ved siden av Jordan er NFF aktive i Libanon, Palestina, Iran, Egypt, Tunisia og Marokko med dette prosjektet.

- Det er en glede for meg å være her. Det er godt å se at jentefotball tar store steg. Det er veldig viktig for jenter å spille fotball, det gir dem en sterk personlighet. Det var veldig vanskelig for oss å starte med fotball her i Jordan, men nå har det blitt mye bedre, sier landslagsspiller for Jordan, Stephanie Al-Naber.

NFFs PROSJEKTER I JORDAN

Syrian Refugees in Jordan: Prosjektet har som mål å dempe spenninger mellom syriske flykninger og lokalbefolkning i Jordan ved å gi syriske flyktningbarn en aktiv hverdag, samt en positiv interaksjon med jordanske barn. Dette skjer gjennom bygging av fotballbaner og utdanning av trenere i flyktningeleirer og i lokalsamfunn med høy tetthet av syriske flyktninger. Utdanningen i lokalsamfunn legger vekt på fotball som en integreringsarena. I perioden 2014-2018 ble det med støtte fra UD bygget 4 baner i flyktningleirer på grensa til Syria og 14 kunstgressbaner i jordanske lokalsamfunn. 120 lærere i flyktningleiren Zaatari og 105 lærere på lokale skoler har deltatt i NFFs trenerutdanningsprogram. Over 4500 gutter og jenter deltar i ukentlig aktivitet på banene i flyktningleiren Zaatari, flere tusen barn deltar i aktivitet på banene i lokalsamfunn og på skoler. 

Girls’ Football Coaching Course (GFCC) – Midtøsten og Nord-Afrika: Prosjektet har som mål å styrke kvinners og jenters rett, og reelle mulighet, til utdannelse og deltakelse i fotballen. I perioden 2016 - 2018 utdannet NFF over 600 kvinnelige trenere i Midtøsten (Jordan, Libanon, Palestina, Iran) og Nord-Afrika (Egypt). Prosjektet har bidratt til aktivitet for 14 400 spillere fordelt på 711 treningsgrupper. Siden 2018 har NFF lagt vekt på oppfølging av allerede utdannede trenerne i Midøsten (inkl. Jordan) gjennom lokale oppfølgingsseminarer og jentefotball-festivaler (100 000 deltakere). I Nord-Afrika utvidet NFF prosjektet til Tunisia og Marokko i 2018.