Steeds meer Nederlanders zijn het oneens met de WOZ-waarde van hun woning. Vorig jaar werd door bijna 635.000 woningeigenaren bezwaar aangetekend. Dit aantal ligt ruim 2,5 keer hoger dan in 2022. In Noord-Holland en Utrecht steeg het aantal WOZ-bezwaren nog veel harder. Op basis van data van de Waarderingskamer brengt Independer het in kaart.
Marga Lankreijer-Kos, Expert hypotheken
Bijgewerkt: 14 maart 2024

Over de WOZ-waarde

De WOZ-waarde is de geschatte marktwaarde van een woning. Deze waarde wordt onder andere bepaald aan de hand van verkoopprijzen van soortgelijke woningen in de buurt. De WOZ-waarde van een woning wordt door gemeenten, waterschappen en de Belastingdienst gebruikt om de hoogte van heffingen te berekenen. Hoe hoger je WOZ-waarde, hoe meer belasting je betaalt. Een te hoge WOZ-waarde kan onnodig extra kosten opleveren.

“Woningeigenaren die het oneens zijn met de WOZ-waarde kunnen 6 weken na de beschikking gratis bezwaar maken”, aldus Marga Lankreijer-Kos, hypotheekexpert bij Independer. “Al is een hogere WOZ niet altijd nadelig. Je kan namelijk in aanmerking komen voor een lagere rente als de WOZ hoger is dan de huidige hypotheekwaarde. Dit geldt overigens niet bij NHG, want daarvoor geldt al de laagste rente.”

Aantal WOZ-bezwaren stijgt fors

Steeds meer Nederlanders zijn het oneens met de WOZ-waarde van hun woning. Vorig jaar werd door bijna 635.000 woningeigenaren bezwaar aangetekend. Dit aantal ligt ruim 2,5 keer hoger dan in 2022 (+154,2%).

In totaal werd vorig jaar voor ongeveer 7,8% van de woningen WOZ-bezwaar aangetekend. In 2022 ging het nog om 3,1% van de woningen.

Code om te embedden
<iframe class="localfocusvisual" frameborder="0" style="width:100%;height:550px;overflow:hidden" src="https://localfocuswidgets.net/65dcb62fd711f"></iframe><span style="font-family: open sans; font-size: 14px;">Bron: <a href="https://www.independer.nl/hypotheek/intro.aspx">Independer</a>

Voooral meer WOZ-bezwaren in Noord-Holland en Utrecht

In Noord-Holland en Utrecht steeg het aantal WOZ-bezwaren vorig jaar het sterkst. In deze provincies ging het zelfs om een stijging van respectievelijk 184,6% en 181,5%. Op gemeenteniveau maakten vooral woningeigenaren in de Utrechtse gemeenten De Bilt en Renswoude veel vaker bezwaar tegen de WOZ-waarde. Het aantal bezwaarmakers verzevenvoudigde hier haast.

Code om te embedden
<iframe class="localfocusvisual" frameborder="0" style="width:100%;height:550px;overflow:hidden" src="https://localfocuswidgets.net/65dcbb75a0d98"></iframe><span style="font-family: open sans; font-size: 14px;">Bron: <a href="https://www.independer.nl/hypotheek/intro.aspx">Independer</a>

Ondanks de sterke toename is niet Noord-Holland of Utrecht maar Limburg de provincie met naar verhouding de meeste WOZ-bezwaren. In deze zuidelijke provincie wordt namelijk voor 12,8% van de woningen WOZ-bezwaar aangetekend. Dit percentage ligt een stuk hoger dan het landelijke gemiddelde van 7,8%. In Friesland maken juist de minste woningeigenaren bezwaar tegen de WOZ-waarde (5,4%).

Gemeentelijke koplopers bezwaar maken

Op gemeenteniveau maakten vooral woningeigenaren in de Utrechtse gemeenten De Bilt en Renswoude veel vaker bezwaar tegen de WOZ-waarde. Het aantal bezwaarmakers verzevenvoudigde hier haast. Gemeenten met de grootste stijging van het aantal WOZ-bezwaren:

  1. De Bilt (Utrecht): 592% meer WOZ-bezwaren
  2. Renswoude (Utrecht): 590% meer WOZ-bezwaren
  3. Boxtel (Noord-Brabant): 569% meer WOZ-bezwaren
  4. Sint-Michielsgestel (Noord-Brabant): 559% meer WOZ-bezwaren
  5. Rozendaal (Gelderland): 527% meer WOZ-bezwaren
  6. Gorinchem (Zuid-Holland): 445% meer WOZ-bezwaren
  7. Midden-Drenthe (Drenthe): 443% meer WOZ-bezwaren
  8. Velsen (Noord-Holland): 442% meer WOZ-bezwaren
  9. Heiloo (Noord-Holland): 432% meer WOZ-bezwaren
  10. Noordenveld (Drenthe): 440% meer WOZ-bezwaren

Code om te embedden
<iframe class="localfocusvisual" frameborder="0" style="width:100%;height:550px;overflow:hidden" src="https://localfocuswidgets.net/65dda3fa026a9"></iframe><span style="font-family: open sans; font-size: 14px;">Bron: <a href="https://www.independer.nl/hypotheek/intro.aspx">Independer</a>

In 2023 waren inwoners van de gemeente Zoetermeer koploper bezwaar aanvragen: 23,3% van de woningeigenaren betwist hier de WOZ-waarde. Gemeenten waar het vaakst bezwaar wordt aangetekend:

  1. Zoetermeer (Zuid-Holland): 23,3% van de woningen bezwaar aangetekend
  2. Laren (Noord-Holland): 20,9% van de woningen bezwaar aangetekend
  3. Leudal (Limburg): 20,4% van de woningen bezwaar aangetekend
  4. Peel en Maas (Limburg): 18,8% van de woningen bezwaar aangetekend
  5. Meerssen (Limburg): 17,8% van de woningen bezwaar aangetekend
  6. Lochem (Gelderland): 17,7% van de woningen bezwaar aangetekend
  7. Voerendaal (Limburg): 17,5% van de woningen bezwaar aangetekend
  8. Ommen (Overijssel): 17,2% van de woningen bezwaar aangetekend
  9. Eijsden-Margraten (Limburg): 16,7% van de woningen bezwaar aangetekend
  10. De Bilt (Utrecht) en Gulpen-Wittem (Limburg): 16,6% van de woningen bezwaar aangetekend

Meer belasting? Vaker bezwaar

Gemiddeld werd in 2023 voor 7,8% van de woningen de WOZ-waarde betwist. Het percentage bezwaarmakers verschilt echter sterk per type woning. 

Woningeigenaren die meer onroerendezaakbelasting (OZB) moeten betalen, en dus logischerwijs een hogere WOZ-waarde hebben, maken naar verhouding het vaakst bezwaar. Nederlanders die jaarlijks minstens 500 euro kwijt zijn aan de OZB, maken in 10,2% van de gevallen WOZ-bezwaar, tegenover 6% van de woningeigenaren die maximaal 300 euro neertellen.
Code om te embedden
<iframe class="localfocusvisual" frameborder="0" style="width:100%;height:550px;overflow:hidden" src="https://localfocuswidgets.net/65ddfe311f62a"></iframe><span style="font-family: open sans; font-size: 14px;">Bron: <a href="https://www.independer.nl/hypotheek/intro.aspx">Independer</a>

Wanneer is mijn dagtekening beschikbaar?

Ben je het niet eens met de WOZ-waarde van je woning? Binnen 6 weken na de dagtekening kun je bezwaar aantekenen. Na deze deadline is dit niet meer mogelijk en staat de WOZ-waarde vast. De dagtekening verschilt per woonplaats. In het onderstaande kaartje vind je de datum per gemeente:
Code om te embedden
<iframe class="localfocusvisual" frameborder="0" style="width:100%;height:550px;overflow:hidden" src="https://localfocuswidgets.net/65dcb47783aff"></iframe><span style="font-family: open sans; font-size: 14px;">Bron: <a href="https://www.independer.nl/hypotheek/intro.aspx">Independer</a>

Methodologie

Voor dit onderzoek is gekeken naar de data bij de Waarderingskamer. Voor de provinciale cijfers is gekeken naar het totaal aantal woningen in de provincie en het totaal aantal woningen onder bezwaar per gemeente om zo tot provinciale cijfers te kunnen komen.

Bronnen en expertise

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:

  • Waarderingskamer

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is voor het laatst geupdatet op 14 maart 2024.

Awards

wua-logo-square.png
shopping-awards.png
bmc.png