‘Soms word je nog met je neus op de feiten gedrukt’

‘Soms word je nog met je neus op de feiten gedrukt’

Gepubliceerd op 8 december 2023

Door heel het land wordt op 8 december Paarse Vrijdag gevierd: dé dag waarop scholen laten zien dat iedereen zichzelf mag zijn, en dat niemand gepest of uitgesloten mag worden om wie die is. Voor de Nevobo reden om op deze dag te benadrukken dat er voor iedereen plek is in de (volleybal)wereld. Een plek die volleybalster Lisanne Berkel (28) van WVC Volley D2 in Wierden na haar coming-out al vele jaren met plezier inneemt.

Paarse Vrijdag is een initiatief van de Gender & Sexuality Alliance (GSA). Ieder jaar kleuren op de tweede vrijdag van december de scholen in Nederland paars. GSA zet zich in voor seksuele- en genderdiversiteit als norm. De Nevobo heeft de afgelopen jaren meerdere initiatieven genomen en ondersteund om de waarde van een inclusieve sport voor het voetlicht te brengen. Ook een aantal bekende volleyballers maakten zich daar in het verleden al sterk voor.

Reacties

Dat is ook Lisanne Berkel niet ontgaan. De speelster van WVC Wierden Dames 2 deed zelf zo’n acht jaar geleden een coming-out op de volleybalclub. “Toen ik 18, 19 jaar was en we weleens met het team gingen stappen, wilden mijn ploeggenoten een vriend voor me zoeken. Niet wetende dat ik daar natuurlijk niet op uit was. Dat was ik op een gegeven moment wel een beetje zat. Bovendien, hoe ouder je wordt, des te minder goed je het kan verbloemen. Dus toen heb ik het op een dag in de kleedkamer verteld. Omdat in mijn omgeving en familie eerder wisselend was gereageerd, was ik misschien ook wat angstig voor de reacties bij de volleybalclub, maar ik ben daar gelukkig nooit raar aangekeken en heb ook nooit nare reacties gehad.”

Flauwekul

In haar eigen team voelde ze direct comfort. “Ik weet nog, nadat ik het had verteld, dat ik in de haast eraan toevoegde dat ik het zou begrijpen als zij niet meer samen met mij zouden willen douchen, maar dat vond iedereen flauwekul. Niemand heeft er ooit moeilijk over gedaan.” Dat was op straat in Wierden in het begin enigszins anders. “Wierden is niet heel klein, maar wel een dorp. Dan gaat zoiets wel rond. In de eerste weken nadat ik uit de kast was gekomen, werd ik soms wel nagestaard. Of ik hoorde mensen achter mij bij de kassa smoezen. In het begin weerhoudt dat je er dan toch van om hand in hand te lopen.”

Vriendin

Voor Lisanne viel na haar coming-out een last van haar schouders. “De ongemakkelijkheid die ik toen voelde, viel anderen misschien niet op. Die momenten waarop het over daten ging en zo waren wel de vervelendste. Daarna kreeg ik die vragen nog steeds, maar kon ik wel gewoon zeggen dat ik een vriendin had. Ik heb best wel lang in hetzelfde team gezeten. Dat was op zich fijn. Ik hoefde het dus niet steeds opnieuw te vertellen. In die periode kreeg ik bovendien een relatie met mijn huidige echtgenote.”

Paarse Vrijdag

Lisanne heeft zich in de volleybalwereld dus nooit buitengesloten of onveilig gevoeld. Dat die prettige omgeving nog zeker niet voor iedereen geldt, beseft Lisanne ook. Daarom ondersteunt ze initiatieven als Paarse Vrijdag en hoopt dat haar verhaal een beetje kan bijdragen aan een gemeenschap waarin iedereen mag en kan zijn wie hij wil zijn. Hoewel ze er een beetje dubbel naar kijkt. “Aan de ene kant is het goed dat die initiatieven er zijn, maar soms krijg ik het idee dat die speciale feesten en dagen juist een beetje te ver van de norm afstaan. Het extreme bij de Gay Pride draagt in mijn ogen ook bij aan het beeld dat we een bepaald type volk zijn, terwijl dat echt helemaal niet zo is.”

Niettemin blijft het op momenten goed om nog eens te benadrukken dat er voor iedereen, ongeacht genderidentiteit of seksuele voorkeur, plek is in de (volleybal)wereld. Lisanne: “Voor mij is het de normaalste zaak van de wereld, maar een enkele keer word je met je neus op de feiten gedrukt dat dat nog niet voor iedereen geldt. Daarom is die aandacht goed, maar is ook belangrijk op welke manier dat gebeurt. De Paarse Vrijdag past daar wat mij betreft goed bij.”

Onze club is van iedereen

Om clubs te helpen toe te werken naar een inclusieve sport zijn we vanaf november 2023 gestart Onze club is van iedereen. Is inclusie en diversiteit binnen jouw vereniging een thema waar over gesproken wordt? Via deze weg roepen we iedereen op om het thema voor de agenda van het bestuur binnen jouw club aan te dragen. Als er hulp of ondersteuning bij nodig is, met alle plezier! Je kunt hiervoor contact opnemen met Maaike Rouw.