Afgebakende zones voor daklozen en drugsverslaafden in Brussels metrostation Merode

“Ik weet dat het in sommige andere stations veel erger is. Maar moet ik wachten tot we ook hier overspoeld worden?”, zegt burgemeester Vincent De Wolf (MR).© belga

Daklozen en drugsverslaafden mogen zich in het metrostation Merode in de Brusselse gemeente Etterbeek alleen nog maar in twee afgebakende zones ophouden. Het gaat om een maatregel van burgemeester Vincent De Wolf (MR): “Ik heb de capaciteit niet om aan elke roltrap en in- en uitgang van het station agenten te zetten.”

lvv, tg, blg

Nadat hij een hele resem klachten had gekregen van buurtbewoners en reizigers die in Merode (aan het Jubelpark) de metro nemen, weigerde de Etterbeekse burgemeester Vincent De Wolf (MR) nog langer de boel de boel te laten. Hij liet in het metrostation aparte zones afbakenen voor drugsgebruikers en daklozen. Die komen er aan de ingang van het station aan de Priester Cuypersstraat en aan de roltrappen een verdieping lager. Er zullen ook speciale vuilnisbakken voor injectienaalden worden geplaatst.

De gemeentediensten werken daarvoor samen met de MIVB en de politie. De gemeentelijke verordening is zaterdag ingegaan en zal na dertig dagen geëvalueerd worden. De krant La Dernière Heure schreef eerder dat het de bedoeling was om gebruikers weg te houden van de sporen om ongevallen te voorkomen. Maar er speelt meer.

“Mensen zagen hoe druggebruikers zich injecteerden en crack rookten, in flessen plasten, dreigende taal gebruikten”, zegt burgemeester De Wolf. “Mensen voelen zich niet meer op hun gemak en laten soms zelfs om die reden de metro links liggen. Er is niet alleen angst voor agressie, maar ook angst om besmet of gekwetst te raken door rondslingerende naalden en afval. De metro ligt in een buurt met veel grote scholen. Er passeren elke dag honderden leerlingen. Ik ben het aan mezelf verplicht om de veiligheid van mijn inwoners te garanderen.”

© Kristof Vadino

Daarom wil De Wolf dat er geen contact meer mogelijk is tussen de gebruikers en de reizigers. “Pas op,” zegt hij, “ik ben begaan met die mensen. Zij zijn voor mij veeleer slachtoffers dan daders. Hun gebruik moet gedecriminaliseerd worden en zij moeten behandeld worden. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan, want zodra je op wachtlijsten stoot, is de motivatie direct weg. Ik heb nu een akkoord met ziekenhuizen, verpleegkundigen en vzw Transit om een paar keer per week te passeren.”

Op de vraag of het niet beter is om ervoor te zorgen dat de gebruikers uit het station blijven, reageert hij laconiek: “Hoe gaan we dat doen? Ik heb de capaciteit niet om aan elke roltrap en in- en uitgang van het station agenten te zetten. Daar zit het grote probleem. Brussel heeft de middelen niet. En er zijn onvoldoende agenten van de federale politie om het hele metronetwerk te surveilleren.” Uit een artikel in deze krant bleek onlangs dat in de Brusselse metrostations naar schatting 700 drugsverslaafden leven.

“Parket saneren”

Is het niet eigenaardig dat alleen in één station dergelijke maatregelen genomen worden, terwijl de situatie in andere stations zoals Kruidtuin, IJzer en Ribeaucourt een pak erger is? Kan het probleem niet door een fusie van de politiezones beter en eenvormiger aangepakt worden? De Wolf is daar geen voorstander van, bleek al uit zijn passage in De zevende dag zondag: “Er valt geen winst meer te halen uit een fusie. De rekrutering van de politie gebeurt al nationaal, net als de opleiding. De samenwerking tussen de zones loopt goed. We moeten gewoon alles wat al bestaat beter doen functioneren, en de financiële middelen die we krijgen, indexeren. Want dat is niet meer gebeurd sinds 2000. Sindsdien is de bevolking gegroeid, net als de migratiestroom en het drugsgebruik.”

“Er zou een speciale magistraat moeten komen voor drugs. Als we nu al eens beginnen met het parket te saneren, dan zouden we niet meer zien dat iemand die ’s ochtends gearresteerd wordt, ’s namiddags weer op straat staat.”

Dat er nu alleen voor één deur geveegd wordt, terwijl de rest van de straat onaangeroerd blijft, kan wrevel oproepen. “Ik weet dat het in sommige andere stations veel erger is. Maar moet ik wachten tot we ook hier overspoeld worden? Sorry, neen, zo ben ik niet.”