Stichting 21 maart Gouda

Zet een streep door discriminatie en racisme

De naam van Stichting 21 maart is een verwijzing naar een dramatische gebeurtenis in Zuid-Afrika op 21 maart 1960. Wat begon als een protest tegen de gehate pasjeswetten, eindigde in Sharpeville in een gewelddadig treffen tussen duizenden zwarte demonstranten en de politie, waarbij 69 doden en bijna tweehonderd gewonden vielen. Vanwege deze dag hebben de Verenigde Naties de datum van 21 maart uitgeroepen tot de Internationale dag tegen discriminatie en racisme.

Stichting 21 maart Gouda staat voor antidiscriminatie, antiracisme en gelijkheid in een inclusieve samenleving, waar de burgers elkaar respecteren en accepteren zoals ze zijn. Ons doel is om tolerantie en respect in onze Goudse samenleving te vergroten. Dit doen wij door het gesprek aan te gaan met inwoners van Gouda van verschillende culturen, met uitwisseling van gedachten, gevoelens en ideeën.

Meer over Stichting 21 maart →

    Ontvang onze nieuwsbrief

    Ontvang onze maandelijkse nieuwsbrief met aankondigingen en verslagen van onze activiteiten.


    • Discrimantie en racisme

      Discriminatie en racisme

      We hebben het recht om gelijk behandeld te worden. Voorkom vooroordelen over etnische achtergrond, nationaliteit, sociale klasse, godsdienst, sekse, seksuele oriëntatie, genderidentiteit, leeftijd of gezondheid.

      Meer over discriminatie en racisme →
    • Tolerantie en respect

      Tolerantie en respect

      Tolerantie en respect zijn belangrijke waarden voor sociaal en menselijk samenleven. Het betekent een ander herkennen en erkennen. Het betekent ook het bewust zijn van onbewuste vooroordelen.

      Meer over tolerantie en respect →
    • Diversiteit en dialoog

      Diversiteit en dialoog

      Zien en gezien worden in de ontmoeting met elkaar. Ga in gesprek om gedachten, ideeën en gevoelens uit te wisselen, waardoor respect en wederzijds begrip wordt ontwikkeld voor elkaars verschillen én overeenkomsten.

      Meer over diversiteit en dialoog →

    Signaleer, bestrijd en voorkom discriminatie

    De gemeente Gouda werkt samen met de Stichting voor Inclusie & discriminatiebestrijding (IdB), één van de landelijke antidiscriminatiebureaus. Als u zich gediscrimineerd voelt, kunt u contact opnemen met het IdB. Het IdB is gespecialiseerd in discriminatieklachten en kan u meer vertellen over uw mogelijkheden. Het is belangrijk dat u discriminatie altijd meldt.

    Als u zich gediscrimineerd voelt, kunt u het volgende doen:

    • U kunt bellen met de Discriminatie meldlijn en advieslijn. U wordt automatisch doorgeschakeld naar een antidiscriminatiebureau bij u in de buurt.
    • Wilt u liever schriftelijk reageren dan kunt u een meldingsformulier discriminatie invullen op discriminatie.nl. Dit formulier komt terecht bij een antidiscriminatiebureau bij u in de buurt.
    • Discriminatie melden kan ook via de gratis app 'DiscriminatieMelder'. Via de app kunt u aangeven om welke vorm van discriminatie het gaat. De melding komt binnen bij een regionaal antidiscriminatiebureau bij u in de buurt. Informatie over deze app en hoe u deze kunt downloaden naar uw smartphone of tablet vindt u op de website van RADAR.