In veel bouwberoepen is de arbeidsmarkt al jaren zeer krap. Omdat de sector krimpt wordt de krapte in 2024 mogelijk iets minder. Deze ontwikkeling was in 2022 en 2023 al zichtbaar bij bouwkundig architecten. Zij zitten aan het begin van het bouwtraject en voelen een daling van het aantal opdrachten als eerste. Veel projecten die nog op de tekentafel lagen kwamen bijvoorbeeld in de knel door de hoge rentes.

De vraag naar personeel in de bouw blijft structureel hoog. In 2024 ontstaan naar verwachting 51.000 vacatures. Dit komt voornamelijk door herstel, onderhoud en verbouw van bestaande gebouwen. Dit werk is minder afhankelijk van economische ontwikkelingen dan nieuwbouw.

Veel werk komt voort uit de energietransitie en verduurzaming. De meeste vacatures staan open voor monteurs en installateurs. Er is bijvoorbeeld veel vraag naar monteurs voor de aanleg en onderhoud van elektriciteitsnetten. Bovendien is de vraag naar mensen met kennis en ervaring rondom toezicht en advies in de bouw sterk toegenomen.

Voor werkzoekenden uit andere beroepen zijn er verschillende mogelijkheden om aan de slag te gaan in de bouw. UWV, werkgevers en opleidingsinstituten werken verspreid over het land samen aan gerichte opleidingstrajecten voor zij-instromers in 3 richtingen:

  • uitvoerende beroepen op de bouwplaats, zoals elektromonteurs en timmerlieden.
  • werkvoorbereiders, calculatoren en BIM-modelleurs. Deze beroepen worden steeds belangrijker door bijvoorbeeld de toegenomen complexiteit en regelgeving waar de bouwsector mee te maken heeft.
  • energie-adviesberoepen: door de energietransitie zijn er veel kansen voor energieprestatie-adviseurs en energieconsultants.

Geïnteresseerden in een (ver)kort scholingstraject kunnen een mail sturen naar kansenindetechniek@uwv.nl.

Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) Programmaraad Regionale Arbeidsmarkt