De verwachting is dat de vraag naar transport afneemt vanwege een lagere economische groei en een krimp in de sectoren die veel laten vervoeren, zoals de bouw en industrie. Ook zorgen internationale ontwikkelingen zoals de oorlog in Oekraïne en de onrust in de Rode Zee ervoor dat toeleveringsketens onder druk staan. Veel winkelketens hebben bijvoorbeeld last van de onrust in de Rode Zee omdat er veel minder consumentengoederen worden vervoerd met containerschepen.

Werkgevers in de transport en logistiek noemen het personeelstekort en onvoldoende vraag als de belangrijkste belemmeringen voor hun bedrijf. Sinds begin 2021 heeft de sector te maken met een krappe tot zeer krappe arbeidsmarkt. Deze krapte speelt in het derde kwartaal van 2023 in alle arbeidsmarktregio’s. Ruim de helft van de vacatures in de sector was moeilijk vervulbaar.

De transport en logistiek vergrijst sterk. Binnen 12 jaar gaat de helft van de buschauffeurs en 2 op de 5 vrachtwagenchauffeurs met pensioen. Ondanks economische tegenwind in de sector blijven de baankansen voor werkzoekenden goed. De komende jaren blijft de behoefte aan chauffeurs groot.

Het opleiden van mensen uit andere sectoren (zij-instroom) is een oplossing om aan de personeelsvraag te kunnen voldoen. Maar ook in beroepen zonder hoge opleidingseisen biedt de sector kansen. Zo zijn er beroepen waarin mensen met een opleidingsniveau vmbo of mbo-1 direct aan de slag, al dan niet na een korte training of het behalen van een certificaat. Denk bijvoorbeeld aan postbezorgers, heftruckchauffeurs, orderpickers en verhuizers. Hoewel de transport en logistiek kansen biedt voor werkzoekenden met minder diploma’s neemt de laatste jaren het opleidingsniveau in de sector wel toe. Daarom blijft na- en bijscholing belangrijk.

Geïnteresseerden in een baan binnen de sector transport en logistiek kunnen terecht bij het Leerwerkloket.

Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) Programmaraad Regionale Arbeidsmarkt